Çek Cumhuriyeti Ticari Vize
Çek Cumhuriyeti Ticari Vize
Çek Cumhuriyeti Ticari Vizesi Nasıl Alınır?
Çek Cumhuriyeti Konsolosluğunun vize başvuru sahibini yakında tanımak için oluşturduğu form Schengen vize başvuru formudur. Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Formunda vereceğinizi bilgiler seyahat planınızı destekler mahiyette olmalıdır. Pasaport bilgileriniz, seyahat masraflarınızın nasıl ve kim tarafından karşılandığı, konaklama bilgileriniz gibi seyahatinize dair tün detaylara dair bilgileri bu form aracılığı ile vermektesiniz. Formda yanlış veya eksik verilen bilginin vize reddine neden olabildiği unutulmamalıdır.
Çek Cumhuriyeti Vizesi başvuru işlemlerinizi seyahatinizden 3 ay öncesinden başlatabilirsiniz. Seyahatine 15 gün kala başvuru yapan yolcuların vize çıkışı seyahat tarihine yetişmeme ihtimalini içerir. Başvurunuz seyahatinizden en az 1 ay öncesinden yapmak size zaman kazandıracaktır. Vize çıkış süresi ortalama 15 iş günüdür ancak başvurunun eksiksiz evrakla tam olarak yapılması gerekmektedir. Ayrıca vize sonucuna ve süresine karar veren yetkili kurumların sadece Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği olduğu unutulmamalıdır.
Çek Cumhuriyeti Ticari Vize Başvurusu
Çek Cumhuriyeti’ne ziyaretiniz ticari sebepler (fuar, toplantı, kongre) veya iş görüşmesi nedeniyle yapılıyorsa bir Schengen vize türü olan ticari vizeye başvuru yapmanız gerekir.
Çek Cumhuriyeti ticari vize başvurusu yapacağınız pasaportunuza dair dikkat edilmesi gereken hususlar var. Başvurunuz için hazırlayacağınız evrak dosyasında pasaportun kimlik bilgileri sayfasının fotokopisi ile son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri içeren sayfaların fotokopisinin de bulunması koşulu getirilmiş. Pasaportunuzun son 10 yıl içinde alınmış olması ve başvuru sahibinin dönüşünden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmasına dikkat edilmesi zorunlu. Ticari amaçlarla yapılacak olan seyahatinize eşlik edecek kişi/kişiler varsa ve bu kişilerin pasaportlarında geçerli Schengen vizesi bulunuyorsa o vizenin fotokopisini de başvuru dosyasının arasındaki evraklara eklemeniz gerekir.
Ticari amaçla Çek Cumhuriyeti’ne vize başvurusu yapılacaksa dikkat edilmesi gereken konulardan biri de seyahat sağlık sigortasının yapılmış olması. Schengen ülkelerinde geçerliliği olan sağlık sigortasının, ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan bir sigorta olması isteniyor. Seyahat sağlık sigortasının tutarının minimum 30.000 € teminatlı olması da yine istenen koşullar arasında bulunuyor. Sağlık sigortasının ıslak imza ve kaşeli olması, seyahat tarihinden bir gün önce başlayıp bir gün sonra bitecek şekilde düzenlenmesi talep edilen koşullar arasında yer alıyor. Sigorta evrakında doğum tarihi bilgisinin yer alması zorunlu.
Ticari vize talebinde bulunurken sizi Çek Cumhuriyeti’ne davet eden firmanın davetiye mektubunu da yine hazırlayacağınız dosyaya eklemenizde fayda var. Söz konusu davet mektubu Çek Cumhuriyeti’nde ziyaret edeceğiniz şehrin polis departmanından alınan resmi davetiye olarak düzenlenmeli, orijinali ile birlikte fotokopisi de dosyada bulunuyor olmalı. Başvuruyu Ankara’dan yapıyorsanız Çek Cumhuriyeti’ndeki şirketten kişiye gönderilmiş imzalı ve kaşeli davetiye sunulması bekleniyor. Çek Cumhuriyeti konsolosluğu/elçiliğine İbraz edilecek davetiyelerin, ıslak imza kaşeli olarak hazırlanması koşulu getirilmiş. E-mail yoluyla imzalı kaşeli gönderilecek olan davetiyeler kabul edilmiyor.
Çek Cumhuriyeti ticari vizesi başvurusunda bulunurken ibraz etmeniz beklenen evraklar arasında başvuru formu da bulunuyor. Formun eksiksiz olarak büyük harflerle doldurulmuş olması vize başvuru koşulları arasında yer alıyor. Son altı ay içinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğrafınızı da ibraz etmeniz gerekiyor.
Çek Cumhuriyeti vize başvurusunu yapan kişi 18 yaşından küçük ve bir ebeveyniyle seyahat edecekse Gitmeyen ebeveynden noter tasdikli orijinal muvafakatname alınması gerekiyor. Başvuru İstanbul’dan yapılacak ise aile üyeleri beraber gidiyor ama aynı anda başvuru yapmıyorlarsa noterden orijinal muvafakatname alınması kuralı getirilmiş. Muvafakatnamede bulunması gereken ifade “Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu” ibaresidir. Noterden tasdikli belgede Çek Cumhuriyeti’ne seyahat edileceği mutlaka belirtilmelidir.
Çek Cumhuriyet Ticari Vize İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport : Çek Cumhuriyeti ticari vizesi içi başvuruda bulunacak olan Bordo pasaport sahipleri seyahat sonrası en az 3 ay 15 gün geçerli, vize etiketinin işlenebileceği en az 2 boş sayfası olan ve son 10 yıl içinde çıkarılmış pasaportları ile başvuru yapmalıdırlar.
- Dilekçe : İngilizce olarak Çek Cumhuriyeti Konsolosluğuna hitaben antetli kağıda yazılacak dilekçe şirket sahibi veya işveren tarafından yazılmalıdır. Ticari vize talebi olan çalışanların şirkette görev yaptıkları pozisyon, ne kadar süreyle çalışmakta oldukları, seyahatin tarihi ve amacı, ne kadar süre ile Çek Cumhuriyeti’nde kalacakları ve seyahat masraflarına dair bilgiler vize talep dilekçesinde yer almalıdır. Ticari vize başvurularında vize talebi olan kişinin şahsi dilekçesi ve işveren tarafından antetli kağıda olmak üzere 2 farklı dilekçe ibraz edilebilmektedir.
- Biyometrik fotoğraf : 2 adet biyometrik fotoğraf Schengen standartlarında, 35x45 mm ölçüsünde olmalıdır. Fotoğrafla birbirinin aynı olmalı, eski pasaportlarda ve eski vize etiketlerinde kullanılmamış olmalıdır, ayrıca eğer pasaportunuz 3 aydan eski ise pasaporttaki fotoğrafın da kullanılmaması gerekmektedir.
- Banka hesap özetleri : Çek Cumhuriyeti vize başvurularında son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren şahsi ve şirkete ait, bankanın imza sirküleri, kaşesi ve yetkilinin imzası taşıyan banka hesap özetleri sunulmaktadır. Bankada bulundurulması gereken para miktarı Çek Cumhuriyetinde kalış süresi ile doğru orantılıdır. En az 3000 TL. bakiyesi olan banka hesap özetiyle ilgili olarak temsilcilerimizle paylaşacağınız seyahat detaylarınız doğrultusunda daha güncel bilgi alınız.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi : Kimliğinizdeki bilgilerle pasaportunuzdaki bilgiler aynı olmalıdır. Kimlik değişimi yapıldıysa ve pasaportunuz da değiştirilmiş olması gerekmektedir. Evlilik nedeniyle soyadınızda değişiklik olmuşsa eski soyadınızı taşıyan pasaportlarla, evlilik tarihinden itibaren en fazla 3 aya kadar seyahat edebilirsiniz.
- Güncel tarihli şirket evrakları : Firmanın faaliyet belgesi, imza sirküleri, güncel vergi levhası ve sicil gazetesi hazırlanması gereken evraklardır. Faaliyet belgesinin aslı, diğer evrakların fotokopisi kabul edilmektedir.
- Davetiye : Ticari vize davetiyesi Çek Cumhuriyetinde görüşülecek firma tarafından gönderilmektedir. Çek Cumhuriyetindeki polis birimlerinin onayını taşıyan davetiye, şirketin antetli kağdına yazılacak olup gönderen kişinin ve şirketin iletişim bilgilerini, ticari faaliyetin içeriğini de kapsamalıdır. Davetiyenin aslı gönderilmelidir. Ticari davetiye mektubu ayrıca seyahat tarihlerini ve etkinliğini süresini içermelidir.
Şirket Sahipleri
- 4B Bağ-Kur Hizmet Dökümü
- Şirketin banka hesap özetleri
Çalışanlar
- 4A SGK Hizmet dökümü ve SGK işe giriş bildirgesi
- Maaş bordroları: Son 3 aya ait imzalı, kaşeli maaş bordroları