İsviçre Ticari Vize
İsviçre Ticari Vize
İsviçre kısa süreli Schengen vizesi ile başta İsviçre olmak üzere tüm Schengen bölgesine seyahat edebilirsiniz. İsviçre Schengen vizesi genellikle turistik amaçlı, ticari amaçlı, spor veya kültürel etkinliklere veya eğitim programlarına katılmak için kullanılır. Eğer yapacağınız ticari seyahatler için İsviçre’de 90 günden daha uzun kalmak istiyorsanız, uzun süreli İsviçre vizesine ihtiyacınız olacaktır.
AB vatandaşı veya EFTA üye ülke vatandaşı değilseniz, İsviçre’ye seyahat etmek için İsviçre ticari vizesi almak ve 3 ay ya da daha fazla süre ile İsviçre'de kalmak istiyorsanız, öncelikle geçerli bir pasaportunuzun olması gerekmektedir. Pasaportunuz son 10 yılda alınmış olmalı ve seyahat tarihinizden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır.
İsviçre B, C veya L oturma iznine sahipseniz, geçerli bir pasaport veya seyahat belgesi ve ikamet izninizle seyahat ettiğiniz sürece bir Schengen vizesine ihtiyacınız yoktur. İsviçre'de olduğunuz süre içinde çalışmak isterseniz mutlaka bir çalışma iznine ihtiyacınız olacaktır.
İsviçre’de 90 günden daha uzun süre kalmak isterseniz ulusal İsviçre D vizesi için başvuru yapmanız gerekmektedir. Örneğin İsviçre’de bir işte çalışacaksanız veya bir üniversite eğitime katılacaksanız veya İsviçre’de aileniz varsa ayrıca oturma izni için de başvuru yapmanız gerekmektedir.
İsviçre Vizesi Nasıl Alınır?
İsviçre vizesine başvurmak için öncelikle online formu doldurmanız gerekmektedir. Bu formu doldurduktan sonra İsviçre Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği İsviçre vize başvuru merkezinden bir randevu almalısınız. Bu randevu biyometrik verilerinizin alınması içindir. Schengen vizesi başvurularınızda tüm Schengen ülkeleri bu uygulamayı gerçekleştirmektedir. Biyometrik fotoğraf ve parmak izi bilgilerinden oluşan bu uygulamaya VIS kaydı denilmektedir. İlk kez VIS kaydı yaptırıyorsanız bu kaydınız 5 yıl içinde yapacağınız tüm Schengen vizesi başvurularında geçerli olacak, kayıtlarınızda herhangi bir problem olmadığı sürece yetkili vize başvuru merkezlerine gitmenize gerek kalmayacaktır. 12 yaşından küçük çocuklardan biyometrik veri talep edilmemektedir.
İsviçre Konsolosluğu, yetkili vize başvuru merkezi tarafından biyometrik fotoğrafınız ve parmak iziniz alındıktan, vize ücretinin de ödenmesinden sonra başvurunuzun kabul edilip edilmeyeceğine karar vermektedir. Bu süreç genellikle 6 ila 8 iş günü sürmekle birlikte bazı koşullarda 30 ila 60 gün arası uzayabilmektedir.
İsviçre Ticari Vizesi İçin Hazırlamanız Gereken Evraklar
- İngilizce veya İsviçre'de konuşulan dillerden biri ile yazılmış, Vize Talep Dilekçesi (Şirketin antetli kağıdına, Konsolosluğa hitaben kaşe ve imzalı)
- Ticari amaçlı davetiye mektubu
- Güncel Şirket Evrakları (Orijinal Faaliyet belgesi, Ticari sicil gazetesi, İmza sirküleri, Vergi levhası fotokopileri)
- T.C. Kimlik fotokopisi ve Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Aile ve adres bilgilerini içeren)
- Şirkete ait vadesiz banka hesap dökümü (Son 3 aylık en az 9.000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve imza sirküleri ile)
- Pasaport (Seyahat sonrası en az 3 ay geçerli)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (35X45 ölçülerinde, güncel, beyaz fon arkalı)
- Kira Gelirleri, Tapu, Araç Ruhsatı Fotokopileri (Varsa)
- SGK Tescil ve hizmet dökümü
Şirket Çalışanlarının Hazırlaması Gereken Ek Evraklar
- SGK İşe Giriş Bildirgesi
- Maaş Bordroları (Son 3 aylık İmza ve kaşeli)
İsviçre’deki bir kişi veya kurumdan alınmış bir davet mektubuna
- Davetiye sizi İsviçre’ye ticari amaçlı olarak davet eden kişi veya kurum tarafından hazırlanmış olmalıdır.
- Davetiyede İsviçre’ye seyahat edecek olan kişinin tüm kişisel bilgileri ile birlikte şirketteki konumu, vatandaşlık bilgileri, seyahatiyle ilgili tüm ayrıntılar ve sponsoru bulunmalıdır.
- Davetiye İsviçre’deki şirketin isminin bulunduğu antetli kağıda, imza ve kaşe edilmiş olarak yazılmalıdır.
- Davetiyenin yanında davetiyeyi imzalayan sorumlu kişinin vatandaşlık bilgilerini gösteren belgeler de bulunmalıdır.
- İsviçre’deki ticari organizasyonlara (fuar, sergi gibi) katılım olacaksa vize başvurusunda bulunanın bu etkinliklere katılacağını gösteren davetiye, giriş bileti ve kartı gibi belgelerin de davetiyeyle birlikte sunulması gerekir.