Portekiz Turistik Vize
Portekiz Turistik Vize
Portekiz Turistik Vizesi
Portekiz'e turistik gezi amaçlı gidecek olanların başvurması gereken vize türüdür. Portekiz'i ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları ve Türkiye’de en az dönüş tarihi itibari ile 2 ay geçerli yasal oturma izni olan yabancı uyruklu kişilerin, Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Schengen vizesi her 180 günlük dönemlerde en fazla 90 gün Schengen bölgesinde kalma hakkı verir. Pasaportun dönüş tarihi itibari ile en az 90 gün geçerli olması gerekmektedir. T.C. hususi, hizmet ve diplomatik pasaportları 90 güne kadar olan kalışlarda vizeden muaftır.
Portekiz Turistik Vizesi
Portekiz turistik vizesi Schengen vizesine dahil olan bir vize türüdür. Portekiz turistik vize başvurusu için kısa süreli yani C tipi vizeye başvurmak gerekir. Kısa süreli vize 180 gün içinde 90 günden az süre ile konaklamaya izin verir. Portekiz’e turistik amaçlarla seyahat etmek isteyen kişiler için bu vize türü uygundur.
Portekiz turistik vizesi nasıl alınır? Sorusu başvuru sahipleri tarafından sıklıkla yöneltilen bir sorudur. Portekiz turistik vizesi almak için bordo pasaporta sahip T.C. vatandaşları Schengen vizesine başvurmalıdır. Başvurular direk olarak konsolosluklara yapılmamaktadır. Konsolosluklara akredite vize danışmanlık şirketleri ve acenteler vasıtasıyla başvuru yapılabilmektedir. Başvuruların en erken 3 ay en geç 1 ay öncesinden yapılması, vizenin zamanında sonuçlanması ve gecikme yaşanmaması açısından önemlidir.
Portekiz turist vizesi başvurusu yaparken en önemli noktalardan biri de evrak hazırlama sürecidir. Başvuru formu, vize talep dilekçesi gibi evraklar eksiksiz ve hatasız şekilde doldurulmalı; mesleki duruma göre hazırlanacak zorunlu evraklar mutlaka başvuru dosyasında ibraz edilmelidir. Ayrıca otel ve uçak rezervasyon bilgileri de dosyaya mutlaka eklenmelidir. Biyometrik verilerin ibrazı konusu da Portekiz vizesi başvuru sürecinde büyük önem taşımaktadır. Başvuru sahiplerinin 2014 yılı sonrasında eğer vermedilerse Schengen veri tabanına kaydedilmek üzere parmak izlerini vize başvuru merkezlerinde vermeleri gerekmektedir. Kişiler randevu aldıkları gün ve saatte şahsen başvuru merkezinde bulunarak parmak izi kayıt işlemi yapmalıdır.
Portekiz Turistik Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport-eski pasaportlar (Seyahatin dönüş tarihinden itibaren 3 ay geçerliliği olmalı)
- İki adet biyometrik fotoğraf (3,5x4,5 ölçülerinde, beyaz fon üzerine)
- Banka hesap özeti (Son 3 aylık hesap hareketliliğini içeren en az 4 bin TL bakiyeli hesap özeti, ıslak imzalı ve kaşeli, banka imza sirküleriyle birlikte)
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimlik fotokopisi
- Vize Ücreti : Başvuru merkezinde ödenmektedir. 0-6 yaş yolculardan vize ücreti alınmamaktadır.
- Otel-Uçak Gidiş Dönüş Rezervasyonları (Satın alınmış tercih ediliyor)
Duruma bağlı ek olarak hazırlanması gereken belgeler
Şirket Sahipleri
- Güncel tarihli şirket evrakları (Orjinal faaliyet belgesi, vergi levhası, imza beyannamesi, Ticaret Sicil Gazetesi) SGK/BAĞ-KUR Hizmet Dökümü
Çalışanlar
- Güncel tarihli şirket evrakları (Orjinal faaliyet belgesi, vergi levhası, imza beyannamesi, Ticaret Sicil Gazetesi)
- SGK 4A Hizmet Dökümü
- Maaş bordroları (Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı)
- SGK işe giriş bildirgesi
Devlet Memurları
- Çalışma belgesi (Mesleğinizle ilgili görevi de içeren belge bağlı bulunduğunuz kurumdan ıslak imzalı mühürlü)
- Resmi izin belgesi (Talep edilen vize süresini kapsayan belge bağlı bulunduğunuz kurumdan ıslak imzalı ve mühürlü)
- Görev kimlik kartının önlü - arkalı fotokopisi
- Son 3 aylık maaş bordroları (Bağlı bulunduğunuz kurumdan Islak imzalı ve mühürlü)
Emekliler
- Başvuru sahibinin emekli maaşının yattığı bankadan son 3 aya ait banka hesap cüzdanı veya banka hesap dökümü (Hesap dökümü kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleriyle birlikte)
- SGK Emeklilik hizmet dökümü (e-devlet şifresiyle temin edilebilir ya da SGK müdürlüğünden onaylatılmış)
Ev Hanımları
- Başvuru sahibi, sponsor olacak 1. dereceden akrabasına ait (anne, baba, kardeş, eş, çocuk) yukarıda belirtilen iş evraklarından uygun olanı ibraz etmelidir.
Öğrenciler
- Okuldan alınmış orijinal öğrenci belgesi
- Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise, anne ve babadan son 3 ay içinde çıkarılmış noter onaylı muvafakatname aslı
- Başvuru sahibi 18 yaş altında ise (reşit değil ise), başvuru formuna anne ve babanın imzası gereklidir.