Polonya Turistik Vize
Polonya Turistik Vize
Polonya’ya seyahat etmek isteyen T.C. umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Polonya vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. T.C. diplomatik, hususi ve hizmet pasaport sahipleri 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftırlar.
Polonya Schengen bölgesi ülkelerinden biridir. Bu ülkeye seyahat edecek Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Polonya’ya uzun süreli; aile birleşimi, oturum veya çalışma izni gibi amaçlarla seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları ve Türkiye’de oturum iznine sahip üçüncü ülke vatandaşları başvuru işlemlerini direkt Polonya İstanbul Başkonsolosluğu'na ve Polonya Ankara Büyükelçiliği'ne yapmalıdır.
Polonya turistik vizesi ile ülkeye giriş yapanlar Polonya ve Schengen bölgesinde vizelerinin kapsadığı tarihler içerisinde serbest dolaşım hakkına sahip olmaktadırlar. Polonya turistik vizesi kısa süreli bir vize türü olup vize sahipleri 6 aylık süre içerisinde 90 gün süresince Polonya ve Polonya’nın da dahil olduğu Schengen bölgesinde kalma imkanına sahip olurlar. Sahip olunan Schengen vizesinin tek girişli ve çok girişli olmasına istinaden Schengen bölgesinde kalınabilmektedir. Schengen vizesi kurallarına göre; ilk vize başvurusu hangi ülkeden yapıldıysa ilk olarak o ülkeye seyahat edilmeli, bu ülkeye giriş ve veya çıkış yapılmalıdır. Aksi halde, alınan Polonya vizesi ile ülkeye giriş çıkış yapılmazsa bu durum bir sonraki Schengen vize başvurularını olumsuz etkileyebilmektedir.
Polonya Turistik Vize Başvurusu
Kısa süreli yani C tipi bir Schengen vize türü olan Polonya turistik vize başvurusu, Polonya Konsolosluğu ve Polonya Büyükelçiliği’nin yetkilendirdiği vize danışmanlık kurumları ya da seyahat acenteleri üzerinden yapılabilmektedir. Umumi pasaport da denen bordo pasaporta sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Polonya’ya 6 aylık süre içinde 90 güne kadar olan kısa süreli konaklamalarında C tipi Schengen vizesi almaları gerekir.
Turistik vize Polonya’ya sadece gezi ve turistik amaçlarla kısa süreli seyahat edilmek istendiğinde alınmalıdır. Bu vizeye başvururken bazı hususlara dikkat edilmelidir. Sahip olunan pasaportun en az 2 boş sayfası olmalı ve 10 yıldan eski olmamalıdır. Pasaport dışında, hazırlanması zorunlu Polonya vize evrakları da bu vize türüne uygun olacak şekilde güncel, eksiksiz ve hatasız biçimde hazırlanmalıdır.
Evraklar hazırlanıp dosya halinde sunulduktan sonra; daha önce (5 yıllık süre zarfında) biyometrik bilgilerini Schengen sistemine kaydettirmemiş vatandaşların bu bilgili vermek üzere vize başvuru merkezlerinden randevu alması gerekmektedir. Bu işlemde, belirlenen randevu günü ve saatinde kişiler merkezde bulunarak parmak izi bilgilerini vermelidirler. Verilen bilgiler Schengen veri tabanında 5 yıl süreyle saklı tutulmaktadır.
Turistik vize için yapılan başvurular ortalama olarak 7-15 iş günü içinde sonuçlanmaktadır ancak bazı durumlarda bu süre değişiklik gösterebileceği için gecikmeler yaşanmaması adına başvuruların en az 1 ay kala yapılması sağlıklı olacaktır. Vize sonuçlanmasını etkileyen durumlar arasında konsoloslukların ek evrak ya da mülakat talepleri, resmi gün ve tatiller, yoğunluk gibi faktörler yer almaktadır.
Polonya Turistik Vize Talep Dilekçesi
Polonya turistik vize talep dilekçesi Polonya Başkonsolosluğu'na veya Polonya Büyükelçiliği'ne hitaben yazılmaktadır. Polonya turistik vize talep dilekçesi başvuru sahibi tarafından yazılacak olup seyahat tarihlerini ve seyahatin amacını içermektedir. Dilekçe vize başvuru sahibinin imzasını taşır. Polonya vizesi işlemlerinde ayrıca şirket yazısı ve eğer varsa sponsor yazısı da talep edilmektedir. Çalışanlar şahsi dilekçeleriyle birlikte şirketlerinden alacakları şirket izin yazısı da dilekçe formatında ancak şirketin antetli kağıdına yazılır ve yetkilinin imzasını taşır. Gelirini belgeleyemeyen kişiler kendi dilekçeleriyle birlikte sponsor yazısını da dilekçe formatında sunmalıdırlar. Her dilekçede seyahat masraflarının ne şekilde ve kim tarafından karşılandığına dair ilgili kişinin adı-soyadı yer almalıdır.
Seyahat detaylarını içeren Polonya vize talep dilekçesi seyahat planını da içermelidir. Polonya dışında seyahat edilecek ülkeler varsa bunların isimleri, seyahat masraflarını üstlenen kişinin kimlik bilgileri vize talep dilekçesinde yer alacaktır. Polonya vizesi için hazırladığınız evrakları destekler nitelikteki vize talep dilekçesinde yer alan seyahat tarihleri, sunacağınız otel ve uçak rezervasyonları ile desteklenmelidir. Polonya’yı da kapsayan bir Avrupa seyahati planlıyorsanız ülkelerin adını dilekçe ve başvuru formunda belirtmeniz yeterli değildir.
Polonya Turistik Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar
- Vize Talep Dilekçesi : Şirketin antetli kağıdına yazılmış, şirketinizde imza yetkisi olan kişi tarafından imzalanmış, şirketin kaşesi vurulmuş Polonya Konsolosluğu'na hitaben yazılmış İngilizce vize talep dilekçesi.
- Vize Başvuru Formu : Tam ve eksiksiz doldurulmuş, tarih yazılmış ve imzalanmış Schengen başvuru formu.
- Pasaport : Seyahat sonrası için en az 3 ay geçerli olan pasaport. Pasaportta kişisel bilgilerin olduğu sayfa ve son 3 yılda alınmış Schengen vizelerinin fotokopileri.
- Fotoğraf : 2 adet 35x45 mm ebatlarında güncel, fonu beyaz, daha önceden vize başvurularında kullanılmamış biyometrik fotoğraf.
- Kimlik Fotokopisi : Başvuru sahibini nüfus cüzdanı fotokopisi.
- Seyahat Sağlık Sigortası : Başvuru sahibi tüm seyahat süresini kapsayan, Schengen bölgesi için geçerli seyahat sağlık sigortası yaptırmalıdır.
- Uçak rezervasyonu : Seyahat sürelerine göre düzenlenmiş gidiş, dönüş uçak biletleri rezervasyonu.
- Otel rezervasyonu : Seyahat süresini kapsayan otel rezervasyou veya seyahat planını gösteren belgeler.
- Öğrenci Belgesi : Başvuru sahibi öğrenci ise; okuldan alınmış güncel ve orijinal öğrenci belgesi.
- Muvaffakatname : Reşit olmayanlar için ebeveynlerinin noter tasdikli izin belgesi.
- Başvuran öğrenci veya çalışmıyor ise : Banka hesabı yoksa, aileden biri ya da başka biri sponsor oluyor ise; o kişiden alınan noter onaylı taahhütname ve o kişinin seyahat masraflarını karşılamaya yetecek bakiyeli, güncel banka hesabı.
- Başvuran şirket sahibi ise : Şirketin ticaret odası kaydı ve sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası, barkodlu SGK hizmet dökümü, şirketinin antetli kağıdına yazılmış imzalı, kaşeli izin onayı.
- Başvuran çalışan ise : son 3 ayın maaş bordroları, bankadan kaşeli ve imzalı son 3 aya ait şahıs hesabı dökümü veya dökümleri veya banka hesap cüzdanının orijinali, SGK işe giriş bildirgesi ve barkodlu SGK hizmet dökümü.
- Başvuran emekli ise : Banka hesap özeti veya emekli cüzdanı, emeklilik belgesi.
- Oturum kartı : Türkiye’de yaşayan yabancılar, ülkeye dönüşten itibaren 3 ay daha geçerli olan Türkiye’de oturma ve çalışma izni.